Przepyszne,
kwaśne,
nie za słodkie...
składniki na ciasto:
- 3 żółtka jaj
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki masła
- 5 łyżek mleka
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać stopione i przestudzone masło oraz mleko i wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste, najlepiej mieszać ręcznie. Spód blachy o wymiarach ok 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę. Piec 15 min w temp 200 st wstawiając do gorącego piekarnika. Wyjąć i przestudzić.
składniki na pianę z owocami:
- 3 białka jaj
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- około 2 lub 3 szklanki czerwonych porzeczek (wg uznania)
Schłodzone białka ubić z sola i sokiem z cytryny. Gdy piana będzie sztywna dodać cukier. Wymieszać z owocami. Wykładać na przestudzony spód. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz