30 lip 2013

ciasto z czerwonymi porzeczkami

Przepyszne, 
kwaśne, 
nie za słodkie...

składniki na ciasto:
  • 3 żółtka jaj
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać stopione i przestudzone masło oraz mleko i wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste, najlepiej mieszać ręcznie. Spód blachy o wymiarach ok 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę. Piec 15 min w temp 200 st wstawiając do gorącego piekarnika. Wyjąć i przestudzić.

składniki na pianę z owocami:
  • 3 białka jaj
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 2 lub 3 szklanki czerwonych porzeczek (wg uznania)
Schłodzone białka ubić z sola i sokiem z cytryny. Gdy piana będzie sztywna dodać cukier. Wymieszać z owocami. Wykładać na przestudzony spód. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 min.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz