26 lip 2013

domowe cebularze

przepyszne cebularze, nasz lubelski specjał
najlepiej smakują wyjęte prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe, koniecznie z masełkiem



Składniki na ciasto:
  • 1/2 l zsiadłego mleka lub kefiru
  • ok. 4 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Mleko wymieszać w misce z soda, sola, cukrem i olejem. 
Dodać margarynę, mąkę i zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi.

Składniki na farsz:
  • 2 cebule
  • mak (wg uznania)
  • 2 łyżki oleju
Cebule posiekać, wymieszać z makiem i olejem.

Z ciasta zrobić wałek, podzielić go na 12 części i formować placki wielkości ok 10 cm. 
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu placków układać farsz.
Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st około 20 minut.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz