przepyszne cebularze, nasz lubelski specjał
najlepiej smakują wyjęte prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe, koniecznie z masełkiem
najlepiej smakują wyjęte prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe, koniecznie z masełkiem
Składniki na ciasto:
- 1/2 l zsiadłego mleka lub kefiru
- ok. 4 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Mleko wymieszać w misce z soda, sola, cukrem i olejem.
Dodać margarynę, mąkę i zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi.
Składniki na farsz:
- 2 cebule
- mak (wg uznania)
- 2 łyżki oleju
Cebule posiekać, wymieszać z makiem i olejem.
Z ciasta zrobić wałek, podzielić go na 12 części i formować placki wielkości ok 10 cm.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu placków układać farsz.
Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st około 20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz