Dziś przepis na BISZKOPT NIEZAWODNY od cioci Zosi :)
Porcja na okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm.
Składniki:
- 200 g cukru
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielić)
- 4 łyżki zimnej wody
- parę kropli soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Ucieramy na puszystą masę połowę porcji cukru z wodą i sokiem z cytryny dodając po jednym żółtku.
Następnie dodajemy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, po czym dodajemy pozostały cukier.
Ubitą pianę przekładamy do naczynia z masą z żółtek i bardzo delikatnie mieszamy.
Wykładamy do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 st, około 30 - 40 min (do suchego patyczka, należy nie otwierać piekarnika za wcześnie, bo biszkopt opadnie).
Gdy wyjmiemy upieczony biszkopt z piekarnika należy oddzielić nożem jego brzegi od formy, rozpiąć formę i odwrócić biszkopt do góry dnem, dzięki temu będzie on płaski :)
Jeśli macie ochotę na biszkopt czekoladowy dodajecie razem z mąką 3, 4 łyżki kakao.
Biszkopt najlepiej piec dzień przed przełożeniem kremem - będzie go łatwiej przekroić.
Biszkopt z przepisu na pewno uda się przekroić na 3 placki.
Powodzenia i smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz