3 sie 2013

biszkopt niezawodny

Domowy biszkopt, w torcie smakuje najlepiej...



Dziś przepis na BISZKOPT NIEZAWODNY od cioci Zosi :)

Porcja na okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm.
Składniki:

  • 200 g cukru
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielić)
  • 4 łyżki zimnej wody
  • parę kropli soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Ucieramy na puszystą masę połowę porcji cukru z wodą i sokiem z cytryny dodając po jednym żółtku.
Następnie dodajemy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. 
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, po czym dodajemy pozostały cukier. 
Ubitą pianę przekładamy do naczynia z masą z żółtek i bardzo delikatnie mieszamy.
Wykładamy do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 st, około 30 - 40 min (do suchego patyczka, należy nie otwierać piekarnika za wcześnie, bo biszkopt opadnie).

Gdy wyjmiemy upieczony biszkopt z piekarnika należy oddzielić nożem jego brzegi od formy, rozpiąć formę i odwrócić biszkopt do góry dnem, dzięki temu będzie on płaski :)

Jeśli macie ochotę na biszkopt czekoladowy dodajecie razem z mąką 3, 4 łyżki kakao.

Biszkopt najlepiej piec dzień przed przełożeniem kremem - będzie go łatwiej przekroić. 
Biszkopt z przepisu na pewno uda się przekroić na 3 placki.

Powodzenia i smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz