14 sie 2013

ciasto z jabłkami

przepysznie delikatne, wilgotne, rozpływające się w ustach, 
a w dodatku bardzo proste w wykonaniu :)



Składniki:
  • 1,25 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki i 4 czubate łyżki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, olej, proszek i sól.
Jabłka obrać i skroić do blaszki (np. kwadratowej o boku 25 cm lub okrągłej o średnicy 28 cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.
Jabłka zalać przygotowaną masą.
Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temp. 190 st. przez około 50 min.


Smacznego!!


2 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda. Muszę wypróbować na pewno, bo jest bez mleka, masła czy margaryny , a więc dla mnie na diecie bez mlecznej - idealnie.

    OdpowiedzUsuń